logo goedkoopschoondak.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zonnepanelen reinigen, 6 super tips!

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen is nodig om een laag rendement te voorkomen. Zorg dat uw zonnepanelen voor het zon seizoen weer brand schoon zijn. Op deze pagina leggen we uit hoe u het beste te werk kunt gaan en wat de kosten zijn als u het reinigen van zonnepanelen laat uitbesteden.

Zonnepanelen reinigen is een essentieel onderdeel van het in optimale conditie houden van uw zonnesysteem. Door vuil, stof, pollen, vogelpoep en ander vuil van het oppervlak van uw zonnepanelen te verwijderen, kunt u de prestaties op peil houden en ervoor zorgen dat uw systeem zo efficiënt mogelijk blijft werken.

Wist u dat is bewezen dat na 1 jaar niet schoonmaken van een zonnepaneel al tot 7% rendement vermindering optreedt? En na 2 jaar niet schoonmaken kan het rendement van uw zonnepanelen met meer dan 10% verlagen.

Wat zijn de kosten voor het laten reinigen van zonnepanelen?

Wij rekenen € 5,- per paneel excl. btw. Vraag in 1 minuten een offerte op voor meer informatie.

Zonnepanelen reinigen tips

Bij het schoonmaken van uw zonnepanelen zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Ten eerste moet het schoonmaken voorzichtig gebeuren met niet-schurende materialen zoals zachte doeken of sponzen en milde zeep en water.

Dit moet u niet doen als u zonnepanelen gaat reinigen

Schurende materialen en agressieve chemicaliën gebruiken… Deze kunnen de panelen beschadigen of krassen maken. Gebruik dus geen schuurspons, bijtende schoonmaakmiddelen of hogedrukreiniger. Deze middelen kunnen direct het glas beschadigen of zorgen dat er lekkage in de zonnepanelen ontstaat, waardoor ze kapot kunnen gaan of slechter functioneren.

Handig bij het schoonmaken

Bij het schoonmaken van grote reeksen zonnepanelen is het ook raadzaam om een uitschuifbare poolborstel te gebruiken voor een efficiëntere verwijdering van vuil op moeilijk bereikbare plaatsen

Factoren vervuiling en frequente reiniging zonnepanelen

Tenslotte, afhankelijk van waar u woont en hoeveel blootstelling uw zonnesysteem heeft aan omgevingsfactoren zoals wind en regen, kan regelmatig onderhoud nodig zijn. Regen is meestal voldoende om het meeste vuil dat zich op het oppervlak van zonnepanelen ophoopt weg te spoelen; maar in gebieden met veel vervuiling, stofstormen, veel vogels (vooral meeuwen) kan het nodig zijn om vaker schoon te maken dan in schonere omgevingen.

Vraag professionele hulp bij het reinigen van uw dak of zonnepanelen

Het is altijd aan te raden om een professionele installateur of daken reiniger te raadplegen, gelukkig kunnen wij van Goedkoop Schoon Dak u helpen uw zonnepanelen te reinigen.

Hoe hardnekkig vuil te verwijderen van zonnepanelen?

Naast regelmatig onderhoud en reiniging kunnen ook vogeluitwerpselen aanzienlijke schade toebrengen aan zonnepanelen als ze niet tijdig worden verwijderd. Vogelpoep is zeer zuur en kan na verloop van tijd oppervlakken aantasten, dus moet het altijd zo snel mogelijk worden weggeveegd met warm water en een niet-schurende doek of spons.

Dezelfde techniek moet worden gebruikt voor het verwijderen van andere vreemde verontreinigingen van uw systeem, zoals boomsap of insecten, omdat deze de efficiëntie van het systeem kunnen verminderen als ze te lang onbehandeld blijven

Gaat u zelf uw zonnepanelen reinigen? Let op:

Tot slot: gaat u zelf aan de slag? Schakel het systeem uit en laat de bekabeling in tact, of laat de zonnepanelen schoonmaken door een professional, dan bent u verzekert van een goed en veilig resultaat. Ga zorgvuldig om met uw zonnepanelen. Wees daarom voorzichtig met de schoonmaak materialen. Stoten tegen of betreden van de zonnepanelen is natuurlijk af te raden en gebruik kalkvrij water om kalk kringen te voorkomen.

6 tips om uw zonnepanelen schoon te maken opgesomd:

  1. Draag de juiste veiligheidsuitrusting – Om uzelf te beschermen tegen mogelijke gevaren kunt u het beste beschermende kleding of een harnas voor valbeveiliging met beveiligingskabel. Liever nog: betreed het dak helemaal niet en probeer de zonnepanelen met een telescoopsteel. Op die wijze werken wij zelf ook als wij uw dak of zonnepaneelen reinigen.
  2. Zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op het paneel valt. U moet nooit proberen zonnepanelen schoon te maken tijdens direct zonlicht, omdat dit schade kan veroorzaken aan de afzonderlijke cellen in het paneel door warmteopbouw en UV-stralen. U kunt het beste wachten tot zonsopgang of zonsondergang, wanneer er een paar uur geen direct zonlicht is, voordat u probeert ze schoon te maken.
  3. Gebruik een zachte doek of borstel – Gebruik nooit schurende materialen zoals staalwol op uw zonnepaneel, want dit kan krassen veroorzaken en het na verloop van tijd beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een zachte doek met milde zeep en water of een zachte borstel.
  4. Afspoelen na afloop – Als u klaar bent met schoonmaken, spoel dan alle zeepresten die op het oppervlak van het paneel achterblijven af met helder kalkvrij water. Zorg er daarbij voor dat u geen hoge druk gebruikt en rechtstreeks op het paneel richt, dit kan schade veroorzaken.
  5. Neem extra voorzorgsmaatregelen – Kijk ook uit naar eventuele vogelpoep op uw zonnepanelen, want die kan bijtende zuren bevatten en kan het oppervlak langzaam wegvreten als het er te lang opzit. Vooral in de zomer bij hoge temperaturen zien we (net zoals bij autolak) beschadiging van het oppervlak bij te lang laten zitten van vogelpoep.
  6. Gebruik geschikte reinigingsproducten – Er zijn speciale zonnepaneel reinigingsmiddelen op de markt die speciaal bedoeld zijn om fotovoltaïsche cellen te beschermen. De zonnepanelen worden zo tegen dagelijkse blootstelling zoals vuil, stof, pollen, vogelpoep en. beschermd. Ze worden meestal in vloeibare vorm geleverd, dus zorg ervoor dat u alle instructies volgt bij het gebruik van deze producten voor een maximale efficiëntie en veiligheid.
logo goedkoopschoondak.nl

Onze garanties

Dak / Tuin / Terras reinigen

dak reinigen kosten: voor na foto

Dakreiniging

Rieten dakreiniging en dakpannen dakreiniging Rieten daken kunnen veel onderhoud vergen en moeten regelmatig gereinigd worden om de levensduur te waarborgen. Als het gaat om

Meer informatie »

Zelf een prijsindicatie maken

Graag uw gegevens invullen, zodat we de (vrijblijvende) berekening naar u kunnen opsturen.

Stuur (vrijblijvend) foto's van wat u wilt laten reinigen

Graag hieronder uw gegevens invullen, zodat we de (vrijblijvende) berekening naar u kunnen opsturen. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens en bewaren deze alleen zolang als nodig met betrekking tot dit formulier.