logo goedkoopschoondak.nl
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Dakpannen reinigen beste werkwijze + 9 dak schoon laten maken tips

Dak met vieze dakpannen

Hoe kunt u het beste uw dakpannen schoon maken of schoon laten maken?

Dakpannen reinigen is geen makkelijke klus. Daarom liggen 9 van de 10 daken in Nederland er ook niet zo netjes bij. En natuurlijk helpt het weer in ons land ook niet echt mee! Dakpannen gaan door weer en wind wat er op den duur voor zorgt dat vuil, schimmels, algen en mossen gaan hechten aan het dak. Vooral mos kan funest zijn voor de dakpannen en vergroot het risico op lekkage en extra kosten op het gebied van reiniging.

In dit artikel leest u over dakpannen reinigen. Ook maakt u kennis met Goedkoop Schoon Dak en onze (niet destructieve) dakpan reinigingsmethode. We hanteren de goedkoopste behandelingsmethode in heel Nederland voor het reinigen van daken.

Naast dakpannen reinigen we alles in tuin en om het huis, met onze milieu bewuste reinigingsmethode

In dit artikel leggen we eerst onze eigen methode uit, delen we de voor en nadelen en vervolgens geven we informatie over het reinigen van daken en dakpan reinigingsmethoden (die andere bedrijven toepassen). Naast dakpannen daken reinigen we allerlei soorten daken. Maar ook dakgoten, tuinonderdelen zoals schuttingen of tuinsets, gevels, terrassen en noem het maar op. Alles om het huis waar algen, groene aanslag, mossen of korstmossen zich hechten, dat reinigen wij!

Dakpannen schoon laten maken met onze methode

Uw dakpannen laten reinigen op basis van onze Goedkoop Schoon Dak methode is een unieke manier van reinigen waarbij de dakpannen (dit geldt voor alle type dakpannen & varianten) op natuurlijke (biologisch afbreekbare) wijze worden behandeld. We behandelen uw dak voorzichtig, want dakpannen kunnen snel beschadigen. We werken voor een lange termijn oplossing en op een efficiënte manier, zonder enig risico, overlast of hoge kosten.

Foto van dak na dak reinigen en dakpannen reinigen

Een schoon dak met gereinigde dakpannen volgens de Goedkoop Schoon Dak methode

Voordelen van uw dak laten reinigen met de GSD methode

Dakpannen kunt u op verschillende manieren laten reinigen. We hebben onze eigen methode ontwikkeld die is ontstaan door de vraag op de markt. Wij hoorden dat mensen dachten dat het laten reinigen van een dak veel tijd, geld en moeite zou kosten… niets is minder waar met onze Goedkoop Schoon Dak methode, die tevens op ‘niet destructieve’ manier werkt i.v.m. andere dak reiniging methodes.

De GSD dakpannen reinigen methode is:

 • Het goedkoop(ste)
 • Het veiligst
 • Langer vuil & vocht afstotend
 • De snelste (1 dagdeel per behandeling)
 • Geeft geen omgevingsoverlast zoals: steigers, stoom-/hogedruk reinigers
 • Geeft geen risico op lekkage
 • Werkt op natuurlijke basis, biologisch afbreekbaar
 • Heeft veel minder water nodig dan andere methodes

Andere bedrijven maken gebruik van hogedruk of bezemreiniging, waarbij u geen voordelen heeft zoals bovengenoemd.

Dakpannen reinigen met de GSD methode t.o.v. andere methodes

De GSD methode bevat drie varianten:

 • Basis GSD dakpan reinigingsmethode: 1 inschuim moment per 2 jaar.
 • Grondige GSD dakpan reiniging: 2 inschuim momenten per 2 jaar.
 • Extra GSD dakpannen reinigen + extra behandeling: 3 inschuim momenten in 2 jaar

Verschillende type dakpannen reinigen

We houden rekening met verschillende type dakpannen, waarbij reinigen van de pannen in meer of mindere mate voorkomt afhankelijk van het type. We kunnen alle type dakpannen reinigen. Dakpannen bestaan in verschillende varianten. Er zijn:

 • Betonnen dakpannen.
 • Keramische dakpannen. (Klei dakpannen)
 • Geglazuurde dakpannen.
 • Geprofileerde dakpannen.
 • Vlakke dakpannen.
 • Klassieke dakpannen.
 • Dakpan platen (alternatief)
 • Leien

Kleidakpannen laten reinigen, Nederlands favoriete dakpan!

De kleidakpannen worden het meest gebruikt in Nederland. (te herkennen aan de oranje kleur).

Over het algemeen kan gesteld worden dat de betonnen dakpannen gevoeliger zijn voor mosvorming. Het oppervlakte is wat ruwer, waardoor het mos zich hier iets sneller aan vasthecht. Dit is bij keramische of kleidakpannen anders; die pannen zijn meer weersbestendig en minder gevoelig voor mosvorming. Vooral geglazuurde keramische dakpannen zijn goed bestand tegen vuil, algen en mossen. Als wij uw dakpannen schoonmaken gebruiken we een middel dat vuil verwijderd tot in de poriën van de pan. Er hoeft geen hoge druk aan te pas te komen, zodat we de dakpannen reinigen op een milde manier. Zonder dat we risico op schade of lekkage lopen.

Wat kost het reinigen van dakpannen?

Zelf de dakpannen reinigen is (eigenlijk) niet zo verstandig, tenzij u daar al goede ervaring mee heeft. Dakpannen schoonmaken is vaak een gevaarlijke klus, maar ook een klus die risico op schade met zich mee brengt.

Ons advies is daarom: huur altijd een specialistisch bedrijf in. Bij de meeste bedrijven kunt u voor het laten reinigen van uw dakpannen uitgaan van 9 tot 15 euro per vierkante meter. Als u uw dakpannen wilt laten ontmossen en impregneren, betaalt u al snel 15 tot 30 euro per vierkante meter. Mocht u ook nog uw dakpannen willen laten coaten, lopen de kosten op tot 45 euro per vierkante meter.

Let wel op: de tarieven zijn uiteraard per dak reinigingsbedrijf verschillend. Maak daarom een goede vergelijking en kijk goed naar de exacte manier van schoonmaken. De dakpannen worden namelijk niet door elke aanbieder op dezelfde manier gereinigd. Goedkoop Schoon Dak werkt niet met vierkante meter prijzen maar met een vast bedrag per dak. Bij 80% van alle daken die wij reinigen zijn de kosten niet hoger dan 500 euro.

Kunt u hulp gebruiken bij het reinigen van uw dak? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Vraag hier eenvoudig een offerte aan.

Hoe dakpannen ontmossen?

Het ontmossen van dakpannen is om meerdere redenen aan te raden. Ten eerste krijgen uw dakpannen een fraaie uitstraling, terwijl ten tweede de levensduur van de dakpannen verlengd wordt. Die combinatie zorgt ervoor dat dakpannen reinigen eigenlijk onmisbaar is.

Als we het over het reinigen van dakpannen hebben, hebben we het in dit geval over het ont-mossen van de dakpannen. Dit kan op meerdere manieren, waarvoor een specialist alle benodigde zaken in huis heeft. Zo moet speciaal schoonmaakmiddel gebruik worden óf de specialist kies voor een handig apparaat. Met bijvoorbeeld een hogedruk reiniger is het mogelijk om de dakpannen snel volledig te reinigen. Let wel dat bij hogedruk reiniging de dakpannen later sneller mosvorming geven. Daarom werkt Goedkoop Schoon Dak niet of zelden met een hogedrukreiniger.

Hoe kunt u zelf dakpannen schoonmaken?

Wij raden het altijd af om als doe het zelver het dak op te gaan. U werkt vaak op een gevaarlijke hoogte, waardoor elke fout of misstap levensgevaarlijk kan zijn. Om veilig de dakpannen te reinigen, moet u uzelf bijvoorbeeld goed vastmaken volgens de officiële richtlijnen. Doet u dit niet, dan kan het oprecht levensgevaarlijk zijn. Mankeert u wat, dan bent u niet verzekerd. In onze beleving is dat risico zinloos voor het reinigen van dakpannen. Uiteraard hoeft het niet mis te gaan, maar het is wel goed om te weten wat de risico’s zijn.

Toch liever zelf dakpannen schoonmaken ondanks de risico’s?

Dakpannen schoonmaken is geen makkelijke klus als u niet de juiste gereedschappen en werkwijze hanteert.

We geven u de volgende dakpannen schoonmaken tips:

 • Waarmee we uw dakpannen beschermen, en voorkomen dat dakpannen beschadigen
 • Inzicht in onze professionele dak reinigen werkwijze
 • Dak ontmossen werkwijze
 • Verschillende soorten dakpannen en werkwijze
 • Hoe uw dak langer schoon blijft
 • Welke soorten mos en algen er zijn
 • Verschillende dakreiniging mogelijkheden

Werkwijze dak reinigen (alle type daken)

Zelf aan de slag met betonpannen of keramische dakpannen reinigen? Of mogelijk heeft u een leien dak of rieten dak dat u wilt reinigen? Het reinigen van deze genoemde daken werkt op dezelfde wijze als het reinigen van elk ander dak. Hieronder ontdekt u welke werkwijze wij hanteren en ook aan u adviseren als u zelf aan de slag gaat met de dak reinigen klus.

 • Dakpannen schoonmaken stap 1 analyse:
  Ten eerste is het zaak om een analyse van de situatie te maken. Om wat voor soort dak gaat het precies? En in hoeverre is er mos, schimmel of andere vuiligheid hardnekkig te noemen? Zodoende weet u hoe lang het duurt voordat het dak echt schoon is.
 • Dakpannen schoonmaken stap 2, reinigen:
  Vervolgens worden de dakpannen gereinigd. Veel dakreiniging bedrijven en doe het zelvers maken hierbij gebruik van een hogedrukspuit of stoomcleaner met vuilfrees. Wij raden dit af! Wij adviseren een op maat gemaakte borstel en zo min mogelijk water te gebruiken. Tevens raden wij af om het dak te betreden om dakschade of lekkage te voorkomen. Om die reden reinigen wij daken op onze eigen methode die wij tevens voor u aanraden.
 • Dakpannen schoonmaken stap 3, bescherming:
  Tot slot zorgen wij altijd voor een beschermlaag van de dakpannen. Wilt u uw dak(pannen) laten reinigen op de goedkoopste methode (onze methode), gebruik dan een biologisch middel dat een transparante beschermlaag achterlaat. Deze bescherming vormt zicht tot in de poriën van het dak zodat vuil minder snel hecht.

9 tips om zelf uw dak te reinigen

 1. Betreedt nooit uw dakpannen, daar zijn ze niet voor gemaakt. Vooral bij oudere pannen is de kans heel groot dat u schade aanricht of dat er haarscheurtjes ontstaan bij betreden van het dak. Bij verschil in warmte en koude temperaturen kan de pan dan verder scheuren, of indien er regen valt of sneeuw kan er water door de haarscheurtjes sijpelen en schimmel veroorzaken in uw huis.
 2. Gebruik nooit een hogedrukreiniger. Het kan heel makkelijk fout gaan indien u met een hogedrukspuit uw dak reinigt. Hoewel het een snelle methode lijkt is de kans enorm groot op schade of lekkage. Helaas hebben wij dit al te vaak gezien, vandaar dat wij ook adviseren om onze werkwijze te hanteren mocht u toch zelf uw dak of dakpannen reinigen.
 3. Reinig uw dak regelmatig om korstmos, mos, algen en schimmels geen kans te geven opnieuw te laten groeien vanuit de poriën van uw dak(pannen). We raden aan om 1 keer per 1 of 2 jaar uw dak te laten reinigen.
 4. Reinig uw dakgoot ook direct mee om schade of lekkage te voorkomen.
 5. Als u dan toch bezig bent kunt u uw dakrand of boeiboord ook direct meenemen om het uiterlijk van uw huis op te frissen. (Dit doen wij ook voor onze klanten)
 6. Het schoonmaken van uw dak moet op subtiele wijze gebeuren. Gebruik bij het schoonmaken nooit chemische middelen. Denk aan de natuur en omgeving. Gebruik daarom altijd een mild reinigingsmiddel, een biologisch middel dat door de natuur kan worden afgebroken.
 7. Het schoonmaken van dakpannen kunt u het beste met een op maat gemaakte borstel doen. U reinigt eerst grof. Daarna schuimt u in en de natuur doet de rest. Herhaal dit max. 3x in het eerste jaar en dan kunt u weer jaren vooruit.
 8. Maak gebruik van een telescoopsteel voor uw eigen veiligheid, zodat u zelf beneden kunt blijven staan. Wij gebruiken zelf ook deze veilige methode. De borstel met schuimmiddel doet voor u al het werk.
 9. Werk niet aan uw dak als het regent, dan spoelt het schoonmaakmiddel namelijk te snel weg en heeft het schoonmaken weinig zin, maar werk ook niet in de volle zon op warme dagen, dan droogt het schuim te snel op en kan het niet inwerken.

Kunt u hulp gebruiken? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Vraag eenvoudig een offerte aan.

logo goedkoopschoondak.nl

Onze garanties

Dak / Tuin / Terras reinigen

dak reinigen kosten: voor na foto

Dakreiniging

Rieten dakreiniging en dakpannen dakreiniging Rieten daken kunnen veel onderhoud vergen en moeten regelmatig gereinigd worden om de levensduur te waarborgen. Als het gaat om

Meer informatie »

Zelf een prijsindicatie maken

Graag uw gegevens invullen, zodat we de (vrijblijvende) berekening naar u kunnen opsturen.

Stuur (vrijblijvend) foto's van wat u wilt laten reinigen

Graag hieronder uw gegevens invullen, zodat we de (vrijblijvende) berekening naar u kunnen opsturen. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens en bewaren deze alleen zolang als nodig met betrekking tot dit formulier.